Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

geplaatst in: Italiaanse keuken, Pasta, Recepten | 0

Deze pasta met ansjovis en olijven is een Italiaanse zuiderse specialiteit met een mysterieuze oorsprong, die teruggaat tot de jaren 50-60 van de 20ste eeuw. Een van de verhalen is dat restaurantuitbater Sandro Petti op een late avond geen ingrediënten meer had en toch gesmeekt werd om ‘puttanata qualsiasi’ (iets waardeloos) voor te schotelen. Hij had nog enkel tomaten, olijven en kapers, en maakte daar een pasta mee die hij nadien puttanesca noemde.

Ingrediënten : 400 gram spaghetti pasta – 3 teentjes look – 1 kleine ui – 6 ansjovisfilets – 500 gram tomaten uit blik – 100 gram (zwarte) olijven – 1 of 2 rode pili-pili pepers (cayenne type) – 1 eetlepel kappertjes.

Bereiding : verwijder de kiemen van de look, verwijder de zaden van de chilis. Snijd de kleine ui, de chilis en de look fijn. Verwarm olijfolie in een pan, voeg de ui, chilis en look toe en fruit gedurende enkele minuten.
Prak de ansjovis en voeg die toe. Halveer de olijven. Voeg tomaten, olijven en kappertjes toe, en breng aan de kook.
Zet dan het vuur zachter, breng op smaak met peper, zout, gedroogde oregano, en laat op een zacht vuur een 20tal minuten doorpruttelen. De saus goed laten inkoken is belangrijk.

Kook intussen ook de pasta al dente. Laat goed uitlekken. Roer de pasta door de saus, en serveer heet. Bestrooi eventueel met peterselie of wat pecorinokaas, naar smaak.

Foto : bereiding met groene olijven in plaats van zwarte olijven

Reacties zijn uitgeschakelt.