Handleiding voor het kweken van chili pepers

Handleiding voor het kweken van chili pepers

geplaatst in: Artikels | 0

Hier lees je hoe je chili pepers kunt telen, van zaad tot vrucht, in onze minder zuiderse streken. Om zaad aan te kopen, ga naar de shop, het zaad dat wij te koop aanbieden is met zorg geselecteerd met het oog op de beste kwaliteit van planten en vruchten.

Zaadjes zaaien

In onze streken moet chili zaad vroeg in het voorjaar worden gezaaid, en onder optimale omstandigheden. De beste periode voor het zaaien is maart. De kieming gebeurt tussen de 5 tot 10 dagen na het zaaien, het kan ook langer duren afhankelijk van de zaaiomstandigheden. Sommige variëteiten hebben maar rijpe vruchten na meer dan 100 dagen, waardoor vroeg zaaien echt wel aangewezen is.

Zaaigrond

De grond waarin je chili pepers kunt zaaien is bij voorkeur licht van structuur voor een goede doorworteling en goede waterafvoer. Kies een goede teelgrond voor de moestuin voor een prima resultaat.

Warmte

Om te kiemen hebben chili zaadjes warmte en vocht nodig. Gebruik bij voorkeur een verwarmde propagator met teelgrond die je via een thermostaat op een continue temperatuur van 28°C houdt. Voor het geval je hierover niet beschikt, is het wel belangrijk dat je de peperzaadjes laat kiemen bij een warmtebron. Kiemen kan vanaf minimum 21°C, maar te lage temperatuur en te warme temperatuur (+38°C) levert slechtere kiemresultaten.

Vocht

Zorg ervoor dat de zaaigrond vochtig is, maar ook weer niet te nat. Geef water met een plantenspray, liefst met water aan kamertemperatuur, niet met ijskoud water om de grondtemperatuur niet te hard te laten dalen. Hoe meer de temperatuur continu blijft, hoe beter.

Zaaiomstandigheden

Zaai in kleine potjes met teelgrond , of rechtstreeks in teelgrond, in een propagator met gesloten doorzichtig deksel. Hou de verschillende variëteiten goed uit elkaar, want je ziet doorgaans geen verschil tussen de jonge plantjes. Na de kieming waarvoor vooral vocht en warmte belangrijk zijn, komt de eerste groei. De eerste twee blaadjes zijn de zaadblaadjes en verschillen van vorm van alle nakomende blaadjes. Eenmaal het jonge plantje groeit, is vooral ook licht belangrijk. De plantjes start je daarom het best in een serre maar let wel dat je de temperatuur onder controle hebt. Ook een zonneraam is zeker goed. Dan groeien de plantjes wel meer naar het licht toe en dat zorgt ervoor dat de stengels hoog groeien en de plantjes neigen om te vallen. Draai de plantjes om de zoveel dagen om zodat ze recht kunnen groeien.

Uitplanten

Als de plantjes minstens 4 blaadjes hebben, kun je ze uitplanten in potjes met diameter 9 cm, in eenzelfde type teelgrond. Hou hierbij de plantjes tegen met de blaadjes ter ondersteuning indien nodig, neem ze nooit vast met de stengel. Breng ze enkele dagen na uitpotten als je kan in de ideale omstandigheden van een verwarmde serre (’s nachts verwarmd tot minimaal 10°C). Wanneer de plantjes minstens 10 blaadjes hebben, mogen ze uitgeplant in grotere potten van minstens 20 cm diameter. Of ze mogen ook in volle grond in de serre of tunnel worden uitgeplant, maar doe dit bij voorkeur pas in mei omdat de weersomstandigheden tot dan zeer slecht kunnen zijn.

Geduld is een mooie deugd !

Hou het deksel op de propagator nog enige tijd na het kiemen en ga niet te snel plantjes uitpotten en verplanten, laat ze de tijd om sterker te worden en aan nieuwe omgevingen gewoon te worden. Zorg voor overgangen zonder stress. Laat je plantjes afharden : laat ze wennen aan minder optimale condities. Zorg er op elk moment ook voor dat de planten voldoende vocht krijgen (niet te nat ook!) en dat ze voldoende zonlicht krijgen. Je kunt eventueel de jonge plantjes in de serre met speciale serredoeken beschermen tegen te felle voorjaarszon. De chili plantjes groeien allicht minder snel dan je zou hopen of verwachten. Stel dus je verwachtingen bij, want de plantjes forceren is geen goed idee !

Vruchten

Van zodra de vruchten volle grootte en vastheid hebben, kunnen ze geplukt en gebruikt worden. De meeste variëteiten zijn groen in onrijpe toestand. Het duurt nog vele weken tot ze rijp zijn, vaak zijn ze rood in rijpe toestand. Maar tal van andere kleurvariaties zijn mogelijk afhankelijk van de variëteit. Smaak en textuur zijn verschillend voor onrijpe en rijpe vruchten. En ook de hitte is verschillend : onrijpe pepers zijn milder dan rijpe pepers. September is de belangrijkste oogstmaand voor chili pepers. Vooral de late variëteiten kun je oogsten tot diep in het najaar in de serre, eind november is niet uitzonderlijk.

Reacties zijn uitgeschakelt.