Chili pepers kweken : Zaad en zaaien (1/8)

geplaatst in: Artikels | 0

Dit is het eerste artikel van een reeks van 8 artikels over het telen van chili pepers, van zaad tot zaad. In deze documenten vindt u algemene informatie en basisbeginselen over het telen van chili pepers, maar ook handige weetjes, praktische tips en persoonlijke bevindingen. Ik heb mijn tekst verrijkt met eigen foto’s. En doorheen de verhaallijn heb ik ook een aantal toelichtingen geschreven over specifieke thema’s , onder andere over compost of over welke chilis in onze streken goed geteeld kunnen worden.

In deze artikels vind je het verhaal over de teelt van chilis : zaaien, kiemen, de jonge zaailingen, het uitpotten, het afharden van de jonge plantjes, het uitzetten in volle grond, de verzorging van de groeiende planten, de oogst, de zaadwinning. Veel leesgenot.

Chili pepers kweken : van zaad tot zaad

1. Zaad en zaaien
Wanneer zaaien?

1zaad

Het is altijd uitkijken naar de maand maart. Dan begint namelijk elk jaar de levenscyclus van een nieuw jaar peperplantjes. Rond half maart ga ik over tot het inzaaien van de zaadjes die ik genomen heb van de vruchten van het vorige seizoen.

Vele amateur tuinders beginnen al in februari met het zaaien van hun tomaten-, paprika- en peperzaadjes. Naar mijn ervaring is dit vrij vroeg. Tenzij je je kweek echt volledig van de natuurlijke buitenomgeving en het buitenklimaat kunt isoleren, merk je dat de jonge plantjes wel een zekere invloed ondergaan van het buitenklimaat. Bovendien is veel licht onontbeerlijk voor de jonge plantjes, en dus zullen ze in februari maar weinig groeikracht hebben tenzij je misschien groeilampen zou gebruiken. Mijn plantjes die pas in maart ontkiemen, nemen vrij snel een krachtige groei in april en ze halen de beperkte achterstand die ze hebben op vroegere zaailingen zeer snel in. In de regel start ik pas een 10-tal weken voor de ijsheiligen (15 mei) met de kweek, dus ten vroegste eerste helft maart.

Zaad kopen.

Mijn oorspronkelijke zaden heb ik gekocht bij gekende maar ook minder gekende leveranciers van zaden. Met wisselend succes, bij minder gekende leveranciers kan het al eens zijn dat de zaden niet van de beste kwaliteit zijn, en dat de zaadjes dan ook moeilijk, of na zeer lange tijd, of zelfs niet kiemen, of na het kiemen een weinig krachtige plant voortbrachten. Vandaag gebruik ik, voor de variëteiten die ik zelf kweek, de zaden die ik zelf van de vruchten neem in het najaar. Zie daarover hoofdstuk 8 ‘De oogst van chili pepers’. Ik bied de zaadjes ook te koop aan, neem maar eens een kijkje op mijn webshop.

Enkele leveranciers van wie ik tevreden ben :

www.pepperworld.com (German site)

www.semillas.de (German site)

www.southdevonchillifarm.co.uk/ (UK site)

www.chileseeds.co.uk (UK site)

www.stuard.it (Italian site)

Bronnen

‘The Complete Chile Pepper Book, A Gardener’s Guide to Choosing, Growing, Preserving, and Cooking’ by Dave DeWitt & Paul W. Bosland
and a.o. the authors respective web pages http://www.fiery-foods.com and http://www.chilepepperinstitute.org

Reacties zijn uitgeschakelt.