Chili pepers kweken: Bewatering (6/8)

geplaatst in: Artikels | 0

Dit is het zesde artikel van een reeks van 8 artikels over het telen van chili pepers, van zaad tot zaad. In deze documenten vindt u algemene informatie en basisbeginselen over het telen van chili pepers, maar ook handige weetjes, praktische tips en persoonlijke bevindingen. Ik heb mijn tekst verrijkt met eigen foto’s. En doorheen de verhaallijn heb ik ook een aantal toelichtingen geschreven over specifieke thema’s , onder andere over compost of over welke chilis in onze streken goed geteeld kunnen worden.

In deze artikels vind je het verhaal over de teelt van chilis : zaaien, kiemen, de jonge zaailingen, het uitpotten, het afharden van de jonge plantjes, het uitzetten in volle grond, de verzorging van de groeiende planten, de oogst, de zaadwinning. Veel leesgenot.

Chili pepers kweken : van zaad tot zaad

6. Bewatering
Een goed bewateringssysteem

????????????Voor het bewateren van mijn chili-pepers gebruik ik een druppel-irrigatie-systeem aangedreven door een pomp. De druppelaars worden geplaatst bij elke individuele plant.

Er zijn een aantal voordelen aan dit systeem. Je verbruikt vooreerst minder water omdat het water dicht bij de planten toegediend wordt en door het druppelen gemakkelijk de grond indringt en dus gemakkelijk de wortels van de planten bereikt. Daarbij is er ook het gebruiksgemak. Nadelen zijn de kostprijs en het feit dat druppelslangen wel eens kapot gaan door ze bijvoorbeeld tijdens het werken te vertrappen.

Veel of weinig bewateren?

Peperplanten en hun vruchten worden sterk beïnvloed door de vochthuishouding. Wacht je langere tijd tot de planten wat uitdrogen en er verslagen bij hangen, dan komen ze in een stresssituatie, en dat vermeerdert de hitte van de chili pepers. Het voordeel van je planten wat uit te drogen, is dan weer dat de wortels voor hun vocht dieper in de grond gaan zoeken en dat zo de wortelstructuur van je planten vergroot zodat ze sterker en bestendiger worden tegen moeilijke omstandigheden. Goede wortels zorgen voor een goede weerstand bij de planten.

6bewateringdetailDus je planten de nodige stress aandoen, is eigenlijk een aanrader. Geef je anderzijds bijvoorbeeld dagelijks water, dan zal de wortel geen noodzaak zien om verder uit te groeien want ze wordt continu gevoed. Sla je dan eens enkele dagen over , dan zal je merken dat je planten dit gewoon niet aan kunnen omdat ze de plotse droogte niet gewoon zijn. De kans dat ze het niet overleven is dan reëel.

Chilis kunnen best wat droge perioden doorstaan, dus ga ze ook in de buitenteelt niet onmiddellijk bewateren als het eens een dag niet regent. Let anderzijds ook wel op in de buitenteelt of de grond niet enkel oppervlakkig beregend is. Om zeker te zijn hoe vochtig de grond is, moet je tot 5 cm met de hand in de grond voelen. Zorg er ook voor dat de wortels niet te nat komen te staan want dit werkt schimmelziektes in de hand en kan de wortel doen rotten. Een goed gedraineerde grond is een absolute voorwaarde voor de succesvolle teelt van chilis.

Irrigatie

Naast een druppel-irrigatie-systeem aangedreven door een pomp zijn er nog enkele andere methoden om water te geven.
Bij vlakke bedden en ruggen-en-dalen is het ook mogelijk om gewoon de grond te bevloeien met water tot ze goed vochtig staat. Dit systeem werkt in de serre of tunnel dan wel weer snelle schimmels in de hand omdat de omgevingslucht veel langer vochtig blijft in vergelijking met een druppelsysteem.
Wat zeker af te raden is, is boven-irrigatie, waarbij de planten van bovenaf begoten worden. De waterbevoorrading zal dan niet gespreid gebeuren door het hechte bladerdek van de planten.
Ook het gebruik van een rubberen slang met geperforeerde gaten is een optie.
Tot slot een goedkope methode die ik ken van een bevriende tuinier : voeg een drainageslang met eindstop in de grond op de diepte van de wortelstructuur van je planten, en zorg ervoor dat deze drainagebuis aan de open zijde uit de grond uitsteekt, zodat je daarlangs water kunt ingieten. Geen last van een vochtig luchtklimaat en veel goedkoper dan een druppelsysteem. Het vergt wel wat ervaring om te weten hoeveel water je moet geven en wanneer.

 

Bronnen

‘The Complete Chile Pepper Book, A Gardener’s Guide to Choosing, Growing, Preserving, and Cooking’ by Dave DeWitt & Paul W. Bosland
and a.o. the authors respective web pages http://www.fiery-foods.com and http://www.chilepepperinstitute.org

Reacties zijn uitgeschakelt.