Füszer Csipüs pittig aromatisch peperpoeder

geplaatst in: Artikels | 0

Zowat het beste chilipeperpoeder vind ik dat wat ik van de Hongaarse variëteit Füszer Csipüs maak. De Füszer Csipüs plant produceert een gemiddeld aantal stevige langwerpige pepers, zeker geen overdreven grote opbrengst. De pepers zijn doorgaans even breed boven en onder. Onderaan durven ze al eens een scheurtje in de afgeronde punt vertonen, en langs daar kan schimmel en rot binnenkomen. Deze pepervariëteit is donkerrood, en vertoont horizontale striemen, zowat de tegenhanger van de verticale striemen van Jalapeno types. Als je de pepers droogt, voelen ze leerachtig aan, ze hebben een zeer taai vel.

Smaak en aroma en pittigheid zijn voor mij een ideale combinatie voor een gedroogd poeder. Niet te heet als op Habanero types gebaseerde poeders die onmiddellijk een hitteschok veroorzaken, maar tegelijk niet te zacht en mild als vele andere aromatische paprika’s, zeker ook deze van Hongaarse origine.

 

Snijd het vruchtvlees van de pepers, en leg ze in je droogoven. Droog gedurende 24 uur op 70°C om de pepers volledig droog te krijgen. Verpoeder voor onmiddellijk gebruik of berg luchtdicht op voor latere verpoedering. Bewaar donker zodat de poeders hun kleur behouden.

Reacties zijn uitgeschakelt.