Peters Pepers genomineerd voor de Groene Pluim Maldegem

geplaatst in: Uncategorized | 0

Op vrijdag 24 april werd door Groen Maldegem de Groene Pluim uitgereikt, en ik was een van de vijf genomineerden, en daar ben ik natuurlijk zeer trots op. Op het einde van de avond won ik zelf niet de Groene Pluim, maar voor mij was de nominatie alleen al een blijk van waardering voor mijn bio-chiliteelt en voor mijn nieuwe project, de aanleg van een voedselbos of eetbos.

Zo omschrijft Groen Maldegem dit initiatief zelf op http://maldegem.groen2.ys.be/groene_pluim_2015:

Het is intussen een jaarlijkse traditie dat Groen Maldegem, wanneer de lente onze mooie landelijke gemeente terug wat meer kleur geeft, met nominaties voor de Groene Pluim personen en/of initiatieven in de kijker zet die mee vorm geven aan een duurzamere,  ecologische, kritisch-constructieve, solidaire en warme samenleving. Het gaat om mensen die durven dromen en ook stappen zetten om hun dromen te realiseren. Grote dromen ontkiemen immers uit de kleine dromen van vele gewone mensen.  

Mooie woorden toch, die een eenvoudige chiliboer graag in zijn richting ziet komen 🙂

Ik wil jullie een aantal stukjes uit mijn opgemerkte speech op de Groene Pluim Maldegem 2015 niet onthouden:

Peperplanten hebben een enorme diversiteit aan geuren, kleuren, smaken, aroma’s, vormen en natuurlijk ook hitte. De teelt van chilis is een beetje een wilde teelt, er is weinig snoeiwerk aan, de groei is nogal grillig en de vruchtzetting vaak uitbundig.

Hoewel mijn hobby uitzonderlijk lijkt in België zijn er ook hier in België, en in Vlaanderen heel veel chile-heads, zoals mensen die gek zijn van chilipepers genoemd worden met een Engelse term. Ik ben echt niet de enige hier, en in de hele wereld zijn er zovelen bezig met deze teelt. Het mooie aan het internet is dat je als vanzelf met deze gemeenschap van chililiefhebbers in contact komt en dat de hele wereld altijd binnen handbereik is.

Ik wilde met mijn website een lans breken voor chilipepers en het gebruik ervan in de Westerse keuken, ook in onze Vlaamse keuken. Onze boerenkost is fantastisch, maar er mag toch al eens wat meer pit en kruid in onze gerechten, en ik wilde dan ook met het posten van recepten mijn bijdrage leveren aan een pittiger keuken.

Vandaag roep ik op mijn hernieuwde website op aan allen die pittig koken, om hun eigen recepten te posten op mijn site, zodat nog meer smaken en gerechten hun weg vinden naar onze keuken.

Naast internetbestellingen waarmee ik vooral Belgen en Nederlanders gelukkig maak, ben ik lid van mmm…eetjesland bvba en neem ik als producent deel aan een aantal markten in het Meetjesland, en ik lever mijn verse chilipepers sinds 2014 ook als producent aan Voedselteams in regio Gent. Ik ben lid van Aardendwerk bvba, aan wie ik zeer aromatische chilipepers lever die dan gedroogd worden en als kruidenpoeders onder de naam Kleur & Kruid worden verkocht. Via de coöperatie Aarde-nd-werk ben ik in omschakeling naar biolandbouw en krijg ik dit jaar het biogarantielabel.

Dus naast de globale interesse voor chilis, werk ik vooral voor projecten met een lokaal, sociaal, ecologisch en authentiek karakter.

Een volgend project wat dit jaar van start gaat, is de aanleg van een (bescheiden) voedselbos, en een bijhorende website in ontwikkeling eetbos.be waar ook andere initiatieven met dezelfde intentie zich kunnen presenteren. Een voedselbos is een jong natuurlijk bos van planten met voordeel voor mensen – vaak eetbare planten, gelaagd, met hoge en lage bomen, struiken, kruiden enzovoort, zo geplant dat er voldoende licht en lucht is, dat er micro-klimaten ontstaan, en dat de planten mekaars leven, energie, weerstand, omgeving versterken, zonder toegevoegde meststoffen en enkel met de zelf-vernieuwing van een bos. Een initiatief dat nog vele jaren nodig heeft om te rijpen, en ik hoop dat vele anderen dit voorbeeld volgen om het typische vlakgekamde landbouwlandschap een beetje wilder en gezonder te maken.

Reacties zijn uitgeschakelt.