Kalu Pol: varkenscurry uit Sri Lanka

Kalu Pol: varkenscurry uit Sri Lanka

Dit recept is een Europese versie van een Sri Lankaans gerecht waarbij de geroosterde curry voor een traditionele donkere kleur zorgt. Het is een heerlijk oosters stoofpotje van varkensvlees. Gebaseerd op Rick Steins boek ‘Rick Stein ontdekt de Orient’.

Ingrediënten : zonnebloemolie – kaneelpijpje – 4 uien – indien beschikbaar 24 kerrieblaadjes, 6 stukken pandanblad, 2 stengels citroengras in plakjes – 1 bol knoflook – 350 gram passata van tomaten – 750 gram varkensschouder, in blokjes van 3 cm – 50 gram verse kokos geraspt – 2 el azijn Kruiden : gember, chilipoeder (cayenne), kurkuma, zwarte peper, geroosterd Sri Lankaans currypoeder
Hoe maak je geroosterd Sri Lankaans currypoeder ? Laat 1 el basmatirijst gedurende enkele minuten halfbruin roosteren in een verwarmde pan. Haal uit de pan. Laat 50g korianderzaad, 25g komijnzaad, 25g venkelzaad, 1 pijpje kaneel in stukjes, 1 tl fenegriekzaad, 1/2 tl kruidnagel, 1/2 tl groen kardemomzaad, 1/2 tl mosterdzaad, 1 tl zwarte peper enkele minuten roosteren in een verwarmde pan. Voeg een 3tal gedroogde verkruimelde cayennepepertjes toe. Haal uit de pan en vermaal de afgekoelde specerijen en de rijst tot een currypoeder. Je kunt die in een gesloten pot met schroefdeksel tot 3 maanden bewaren. Let wel op voor de intense geuren van deze kruidenmix bij het roosteren.
Bereiding : Verhit zonnebloemolie in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg kaneel, evt. pandanblad en kerriebladen toe. Voeg de uien toe en fruit in een 5tal minuten lichtbruin. Voeg knoflook, gember en citroengras toe en fruit nog enkele minuten. Voeg chilipoeder, de Sri Lankaanse currypoeder, kurkuma toe en bak nog 1 minuut. Giet de azijn erbij, laat even opkoken, voeg tomaten toe, varkensvlees,750 ml water. Kruid met peper en zout. Breng zacht aan de kook. Voeg fijngeraspte kokosnoot toe, die je eventueel vooraf even kunt roosteren. Dek de pan af en laat 1 uur sudderen tot het vlees gaar is en de saus is ingekookt.

Serveer warm of lauw met basmatirijst.

Reacties zijn uitgeschakelt.