Hoe het begon

Hoe het begon

geplaatst in: Over chilis.be | 0

Mijn naam is Peter Timmerman, ik woon in Oost-Vlaanderen, en ik hou er een “ernstig gestoorde” bezigheid op na. Ik kweek namelijk chilipepers.

Vele jaren lang werd ik aangetrokken door de pikante toets – heet soms zeer heet – die chilis aan je gerecht geven. Tot ik besloot zelf van die chilis te gaan kweken. Sindsdien weet ik dat chilis meer zijn dan pikante lange smalle rode vruchtjes maar dat ze komen in alle smaken, in alle kleuren, in alle vormen en in alle geuren. Een ding hebben ze wel gemeen : ze geven meer pit aan je gerechten.

In 2006 begon ik met mijn teelt in een kleine hobbyserre, met een tiental variëteiten. Ik werd zo aangetrokken door de kleurrijkheid van mijn pepers, dat ik mijn teelt nog wou uitbreiden, en dat resulteerde in 2010 in een uitgebreide teelt van een 50-tal variëteiten van chilis in een 200m² grote tunnel.

Met mijn activiteit en deze website wil ik enkele dingen in de verf zetten :

Vooreerst dat pepers kleurrijk en smaakvol zijn, en dus dat ze enorm veelzijdig te gebruiken zijn in de keuken. Een populair Mexicaans gezegde luidt : “Si no pica, no sabe” of vrij vertaald “als ’t niet pikant is, heeft het geen smaak”. Chilis zijn niet alleen pikant, maar ze zitten ook boordevol smaak.

Ook wil ik bij ons de mensen wakker maken voor de diversiteit en de kleurigheid van chilis. Chilis zullen wellicht nooit zo populair zijn als tomaten of paprika’s in Europa. Maar ze verdienen toch wat meer aandacht dan ze normaal krijgen.

En tenslotte wil ik bijdragen tot de idee van de natuurlijke tuin, kleinschalig, en met oog voor kwaliteit. Zaaien, telen, oogsten, zaad nemen, … alles in overeenstemming met de principes van een natuurlijke leefwereld.

Vele grote woorden voor een chile-head, en te bedenken dat chile-heads in de regel bescheiden mensen zijn .

Veel plezier met jouw chili-ervaring.

Peter Timmerman

Reacties zijn uitgeschakelt.