Chili pepers kweken: Een goede teeltgrond (5/8)

geplaatst in: Artikels | 0

Dit is het vijfde artikel van een reeks van 8 artikels over het telen van chili pepers, van zaad tot zaad. In deze documenten vindt u algemene informatie en basisbeginselen over het telen van chili pepers, maar ook handige weetjes, praktische tips en persoonlijke bevindingen. Ik heb mijn tekst verrijkt met eigen foto’s. En doorheen de verhaallijn heb ik ook een aantal toelichtingen geschreven over specifieke thema’s , onder andere over compost of over welke chilis in onze streken goed geteeld kunnen worden.

In deze artikels vind je het verhaal over de teelt van chilis : zaaien, kiemen, de jonge zaailingen, het uitpotten, het afharden van de jonge plantjes, het uitzetten in volle grond, de verzorging van de groeiende planten, de oogst, de zaadwinning. Veel leesgenot.

Chili pepers kweken : van zaad tot zaad

5. Een goede teeltgrond
De grond bewerken

Hoewel wisselteelt in vele boeken en handleidingen voor de tuinier aangewezen is, is het zeer moeilijk voor de amateur om op zijn beperkte stuk grond – en zeker in een serre of tunnel – aan wisselteelt te doen. De gemelde wachttijd voor eenzelfde teelt op eenzelfde plaats eens in de 4 tot 6 jaar is bijna niet haalbaar. Het is zeker aan te raden om niet elk jaar chilipepers op dezelfde plaats te kweken, maar anderzijds is het ook niet strikt noodzakelijk om elk jaar te wisselen op voorwaarde dat de teeltgrond goed onderhouden wordt.

De planten moeten verwijderd worden nadat de vorst in de vruchten is gedrongen, wat hun vochtstructuur doet veranderen en hun houdbaarheid teniet doet. Ruim de planten en gevallen rottende vruchten op en breng ze op je composthoop. Daarna is het van belang om de serregrond goed en overvloedig te bewateren om zo de zouten uit de grond te spoelen. Dit doe je vanzelfsprekend met hemelwater.

5regenwaterIkzelf vang regenwater op langs een zijde van mijn tunnel, over de volledige lengte ervan. Mijn tunnel heeft een lengte van 22,5 meter en een breedte van 8 meter. Over de helft van die breedte dus 4 meter, glijdt het regenwater af en komt terecht in een sleuf die ik naast de tunnel heb gegraven. Die sleuf bevat een vijverzeil als ondergrond en een drainagebuis die in kiezelstenen is gelegd. Het water loopt af naar een betonnen regenwaterput in de grond.

Na het uitspoelen van de grond, frees ik ze eventueel oppervlakkig. Daarna werk ik paardenmest in, die liefst een jaar oud is. Doorgaans moet je met paardenmest iets matiger omgaan dan met koemest omdat paardenmest agressiever is, als je in de winter bemest is de kans op verbranding echter niet danig groot. Ik woon in een streek met nogal wat paardenliefhebbers en paardenfokkers, dus aan paardenmest heb ik geen gebrek. Een alternatief voor wie minder gefortuneerd is qua mest in de omgeving, is gedroogde paarden- of koemest in zakken.

Over mulchen

Wat een goed idee is voor vele teelten, dus ook voor de teelt – en zeker voor de buitenteelt – van chili pepers, is het mulchen van de grond. Door te mulchen zorg je ervoor dat de grond verwarmt en vochtig blijft, en dat je peperseizoen verlengd wordt, en je maakt het jezelf gemakkelijker want een mulchlaag houdt ook onkruid tegen, dus je hoeft niet zo vaak te wieden.

Er zijn meerdere mulchtechnieken. Je kunt je grond bedekken met houtsnippers of compost. Die bodembedekking verstikt het onkruid en houdt je grond vochtig. Zorg wel dat je compost onkruid- en ziekte-vrij is. Er is daarnaast ook nog de methode met gebruik van plastiek, hetzij doorschijnende, hetzij zwarte plastiek. Zwarte plastiek is zeker de betere keuze omdat het de grond meer verwarmt dan doorschijnende plastiek, en omdat het ook onkruid verhindert, wat niet zo is met doorschijnende plastiek waaronder onkruid blijft groeien. Een andere mulching techniek bestaat erin de grond te bedekken met karton zonder opdruk of met zwart-wit krantenpapier. Voordeel hiervan is dat het na enkele maanden zal vergaan zijn, dus je hoeft het niet zoals plastiek na het seizoen op te ruimen en weg te gooien.

Werken met compost

5compostaanbrengEens in de 3 tot 5 jaar voeg ik ook compost toe die de grondstructuur danig verbetert. Vooral in dunne zandgrond en zeker in een vrij droge stoffige tunnel of serre, verricht compost wonderen. Het verbetert de bodemstructuur en doet de grond beter vocht vasthouden. Breng zo’n 5 cm compost aan bovenop je grond, en vermeng ze licht met een riek in de bovengrond.

De compost die ik inbreng is niet de compost die ik zelf genereer omdat die niet vrij is van onkruid of ziektekiemen. Je koopt het beste compost aan die speciaal is bewerkt. Of beter nog, je haalt die gratis op het containerpark zolang de voorraad strekt en afhankelijk van je woonplaats.

De combinatie van een goede vochthuishouding, bemesting met organische mest zoals paardenmest en toevoeging van compost, is voldoende om de grond levendig en voedzaam te houden voor een succesvolle teelt van chili pepers, elk jaar opnieuw. Vermijd niet-organische mest, en ook organische mest als visextract of zeewierextract zijn voor de peperteelt geen noodzaak. Waarom zouden we het onszelf duur en moeilijk maken als het ook eenvoudig kan met de meststoffen die we in onze buurt aantreffen?

Ziektevrije, pestvrije en schimmelvrije grond.

Om ziektes, pesten en schimmels uit de grond te verwijderen, is het nodig de grond te pasteuriseren. Dat kun je doen door de grond een zo lang mogelijke periode (4 tot 6 weken en langer) te bedekken met een heel dunne laag doorzichtige plastiek in een periode van veel zon, liefst in volle zomer dus ware het niet dat dan de peperplanten in de grond staan ! Het best haalbare is dus vanaf maart tot het moment van aanplanten van de peperplanten in de eerste helft van mei. Hou de grond ook vochtig gedurende deze periode van ‘solarisatie’. Ziektes, pesten en schimmels verdwijnen met deze methode slechts uit de toplaag van de grond, hoe langer je deze solarisatie laat voortduren, hoe dieper je de grond reinigt.

Bronnen

‘The Complete Chile Pepper Book, A Gardener’s Guide to Choosing, Growing, Preserving, and Cooking’ by Dave DeWitt & Paul W. Bosland
and a.o. the authors respective web pages http://www.fiery-foods.com and http://www.chilepepperinstitute.org

Reacties zijn uitgeschakelt.